Wednesday, July 13, 2011

Velkommen til meningsdiktaturet

Det er mye en skal høre før øra detter av ... eller lese før øya ramler ut, kanskje? Det er vel kjent for de fleste at det er begrenset hva man har lov til å mene i dette landet, og særlig om visse emner. Jeg er ikke prinsipielt imot sanksjoner på uttrykte meninger - det regner jeg med at de fleste har skjønt som har lest litt her ;-) - jeg synes det er rett og viktig at vi nettopp har muligheten til å sanksjonere mot dem som går seg helt ut på de metaforiske viddene. Men slik grensene er satt nå er de alt for snevre.

Vi har det allikevel veldig bra her i forhold til hvor innskrenka det har blitt i Sverige, dessverre.

Men vi har et ganske påtakelig meningsdiktatur her på berget også. Som altså hviler spesielt tungt over visse emner, og tildels ødelegger debatten om disse. Innvandring og religion er vel de to mest åpenbare eksemplene. Lenge var det ikke mulig å diskutere innvandring ordentlig, man ble jo kalt rasist og nazist ved den minste provokasjon. Dette er heldigvis i ferd med å bedre seg, det er faktisk mye bedre allerede. Nazistempelet går snart tørt for blekk. :-) Men vi er ikke på helt trygg grunn ennå. (Apropos å gå seg ut på metaforiske vidder ... o_O)

Noen ganger blir dette ekstremt tydelig. Noen ganger sier folk det faktisk bare rett ut. Les dette debattinnlegget. WTF? Jeg må sitere litt.

I ingressen påpekes det at det er blitt stuerent å snakke negativt om islam. Javel, og hva så? Det bør da for faen være 'stuerent' å snakke negativt om ALT. Hvis det er noe negativt ved et eller annet i den virkelige verden, så må man da pokker kunne si det høyt. Det skulle bare mangle. Men verre skal det bli.

Skribenten, som er en eller annen jusstudent jeg aldri har hørt om, skriver litt om innvandringsbarometeret for 2010 og at det er kjipe tilstander i Europa for tiden, og dette gjør at nye grupperinger har fått tilslutning hos folket. Så kommer det:

At nye partier blomstrer som følge av usikkerhet blant folk flest, er ikke nødvendigvis negativt. For eksempel har det økende frykten for klimaødeleggelser medført oppblomstring av grønne partier. Dette er grupperinger som i utgangspunktet har vært små, men som gjennom det økte fokuset på miljø har tiltrukket seg tilhengere. Miljøpartiene har nå blitt en betydningsfull aktør på den politiske arenaen i Europa.

Men også andre bevegelser har klart å utnytte tomrommet, partier som klarer å profitere på den økte misnøyen mot innvandring og muslimer. I Sverige har Sverigedemokraterna for første gang passert sperregrensen og kommet inn i Riksdagen. I Nederland er frihetspartiet til Geert Wilders blitt landets tredje største, mens det mørkeblå Sveitsiske Folkepartiet oppnådde 29 prosent av stemmene ved siste valg.

Nei, som sagt, velkommen til meningsdiktaturet. Det politiske landskapet endrer seg, og det er positivt så lenge folk mener det rette. Det er derimot ikke bra at folk forandrer mening hvis de nye meningene deres er de gale meningene. Og så avslutter fyren fordundre meg med å skryte av demokratiet ved å påstå at visse typer meninger bør undertrykkes.

Man skal virkelig høre mye ...

1 comment:

Calyx said...

Tja. Det som er litt festlig er at ingenting av det han skriver om er nytt, det er bare en oppsummering av ting som alle vet, pakket inn i en herlig helgardering.

Minnene går tilbake til fordums skolestiler, da evnen til å se begge sider av en sak uten å konkludere med noe som helst, ble tolket som et tegn på modenhet.

Fordeler og ulemper ved bruk av bil eller sykkel, anyone?